Ma reggel gondoltam kicsit meglepem L.-t egy finom reggelivel. Nos, az alapötletet az adta, hogy innen-onnan rengeteg almát és körtét kaptam. És nem szeretném, ha megromlanának :-)
Fogalmam sincs, hogy itthon ezt ismerik-e vagy sem, én a lengyel ágról hoztam magammal eme ételt (almából, körtéből és banánnal is nagyon finom!!).
A recepteknek utána kellett néznem itt és itt , majd végül megszületett a saját recept - L. szerint maga a tökély :-) Ja, még gyorsan hozzáteszem, hogy tegnap már nem maradt időm reggelizni, így a zabpelyhes banános-vaníliás joghurt ott marad a hűtőben. Gondoltam, akkor már ezt is felhasználom :-)
Almás korongok
- 1 bögrényi banános-vaníliás joghurtba áztatott zabpehely (alapesetben 1,5 bögre joghurt)
- 1/2 bögre natur joghurt
- 1,5 bögre liszt
- 1 tojás
- kiskanálnyi sütőpor
- 2 alma
- csipet só
- evőkanálnyi barnacukor
- fahéj
- pici olaj kenni a palacsintasütőt
A zabpelyhet előző este beáztatjuk vaníliás joghurtba. Ha rendelkezünk ilyennel a hűtőnkben :-) Ha nem, akkor egy tálban összekeverjük a sima joghurtot, lisztet, sütőport, cukrot, tojássárgáját, fahéjat és az apróra vágott almát (lehet reszelni is). A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Ez azért érdekes, mert eddig nem vertem fel külön a fehérjét, viszont így sokkal könnyebb lett a kész tészta. Szinte habos! A palacsintasütőt jól átforrósítjuk, kevés olajjal átkenjük és a masszából (ami végülis egy sűrű palacsinta tészta) korongokat formázunk, amelyeket (mint a palacsintát) mindkét oldalukon szépen megsütjük. Egyszerre 4-5 korong is sülhet, így viszonylag gyorsan elkészül a reggeli / tízórai / uzsonna.
Fogyaszthatjuk porcukorral, lekvárral, magában :-)
Mi házi meggylekvárt kentünk a tetejére, de anélkül is nagyon finom volt!