A vasárnapi menü:
Olasz életérzés saláta (alapreceptet lásd alant, L.-re való tekintettel nem került bele sonka, ill. most csak ruccola-ból készítettem. Határozottan finomabb az előző verzió!!)
valamint
zöldborsófasírt
- 30 dkg (jelen esetben fagyasztott) zöldborsó
- 3 marék zabpehely
- 2 tojás
- 2 kis fej gomba
- 2 karfiol-rózsa (ennyi maradt)
- kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fűszerek (bio vegamix, oregano, só, pirospaprika)
- maradék zsemlemorzsa (kb. 4 ek.)
- 2 ek. olaj (nálam mostanság kókuszolaj, az új szerelem...)
A zabpelyhet beáztatjuk vegamix-es forró vízbe (annyi vizet kell ráönteni, h kb. 1 ujjnyival ellepje), megsózzuk és lefedjük. Amíg a zabpehely duzzad, addig 1 fej hagymát apróra vágunk, a zöldborsót feltesszük sós vízben főni. Felaprítjuk a fokhagymát is, majd elkeverjük a hagymával és a zabpehellyel. A 2 kis fej gombát, valamint a karfiolt apróra vágtam és hozzákevertem az alapanyagokhoz. A megfőtt zöldborsó felét pürésítettem (egész pontosan L. pürésítette), majd a pürét és a szemes borsót is hozzákevertem a zabpehelyhez. L. jól megszórta pirospaprikával, majd ráütöttem két tojást és L. alaposan összedolgozta a masszát. Kiolajoztam a tepsit majd L. és én apró golyókat formáltunk a masszából és minden másodikat megforgattuk zsemlemorzsában (annyi nem volt, hogy mindet beleforgassuk, de akinek van, hajrá!). A tepsiben már szépen sorakoztak a fasírtgolyók, amikor kiderült, kb. az 1/3 massza megmaradt - ebből "egyben sült fasírt" lett. A fasírtgolyókat végül 40 percig sütöttem előmelegített sütőben, félidőben megforgatva azokat.
L.-nek nagyon ízlett, az én észrevételeim az alábbiak a jövőre nézve:
- mehet bele nyugodtan több hagyma és fokhagyma
- az összes zöldborsót pürésíteni kell!!
- lehet elég a 35 perc is a sütőben, mert kicsit kiszáradtak a golyók - VAGY legközelebb az első 20 percet alufólia alatt töltik!