Héjában sült burgonya
- fejenként 3 db nagyobb burgonya
- igazi vaj / kacsazsír
- fizetésnapokon tejföl, paradicsom, fizetésemelést követően + túró
- só
A sütőt előmelegítjük, kb 180-200 fokra, majd a krumplikat berakjuk a rácsra - úgy, ahogy Isten megteremtette őket. Ha nagyon sárosak, egy picit le lehet mosni. Sütőtől függően kb. 35-45 percig kell sütni. Amikor már könnyen belemegy a kés, na akkor vannak készen :-). A krumpliszemeket óvatosan kiszedegetjük a sütőből, és jól bebugyoláljuk konyharuhába. Erre azért van szükség egy olyan 5-8 percig, mert "bepállnak" a krumplik és gyönyörűen, vékonyan le lehet húzni a héjukat. A meleg, meghámozott burgonyákat célszerű gerezdekre vágni, és mindegyik gerezdre egy-egy apró darabka vajat helyezni, amely szépen csúszkálva olvadásnak indul, csillogó-szaftossá festve maga mögött a burgonyafalatkákat... Helyettesíthető igazi kacsazsírral, akkor teljesen más ízvilággal ismerkedhetünk meg. A vajas cikkekre kevés sót szórunk és már fogyaszthatjuk is.
Ételünket turbózhatjuk különböző extrákkal is:
cikkekre vágott paradicsommal, tejföllel - esetleg készíthető mér mindenféle mártogatós, pl. túrót összeturmixolhatunk tejföllel, hogy jó krémes legyen, sózhatjuk, kevés snidlinggel is megszórhatjuk. Túró helyett használhatunk juhtúrót is, ezesetben kicsit pikánsabb, sósabb lesz a mártogatósunk.