Pénteken fuldokló köhögéseim ellenére munka után benéztem a Kispiacra. Gondoltam, h főzök vmit L.-nek meg magamnak vacsira/ ebédre, szóval kedveskedni akartam. Kiderült, hogy a kedvenc nénim (aki kistermelő, ergo csak 3-4 féle termék kapható nála, és azok sem a legszebbek - permetmentesek!!) pultján kis csomagokban spenót zöldellik. Gondoltam egy nagyobbacskát magamévá is teszek, hisz mindketten szeretjük a spenótot. Így hát most két spenótos recept következik, az egyik anyukámtól a másik a netről ered.
anyukám spenótmártása picit másképp:
- 20 dkg friss spenótlevél
- 1 fej hagyma
- 1 dl zabtej
- 4 ek házitejföl
- oregano, só
- 4gerezd fokhagyma
A hagymát hosszú csikokra vágtam, így gyorsabb :-) és kevés kókuszolajon megfonnyasztottam. Kevés oreganót szórtam rá, mert mindketten kedveljük ezt a fűszert. Közben a gondosan megmosott spenótleveleket leforráztam és állni hagytam a forró vízben 4-5 percig, majd szétterítettem a vágódeszkán, hogy hűljön. Amikor a kezem már elbírta a hőt, egy késsel hosszanti csíkokra vagdostam a zöld masszát majd hozzáadtam a hagymához. Felöntöttem a zabtejjel és hagytam kicsit rotyogni. Akinek ez így még túl sűrű, adhat hozzá kevés vizet. Mi sűrűn szeretjük :-) Félrehúztam a tűzről, és pár percig hűtöttem, hogy turmixolható legyen, majd botmixeremmel pépes állagúra alakítottam. Hozzáadtam a tejfölt és visszatettem a tűzre. Amikor felrottyant, beleszórtam a vékony szeletekre vágott fokhagymát, fedővel lefedtem és elzártam alatta a gázt. Sajtos melegszendviccsel vagy toast-tal a legfinomabb!!
spenótos kása - picit másképp
Az eredeti recept itt található persze ezen is módosítottam, a végeredmény fantörpikus lett!
- 1 tasak hajdina
- 20 dkg friss spenót
- 2 ek baracklekvár
- szárított zöldségkeverék (sómentes!)
- 3 gerezd fokhagyma
- fenyőmag (ez kimaradt, mert nekem nem volt itthon)
- 1 ek kókuszolaj
Nagy szerencse, hogy Lengyelországban minden boltban lehet kapni hajdinát, még olyan formában is, mint itthon a rizst: forrázott, tasakolt formában, és mindez mindössze 200-250 Ft-nyi zloty-ért! Legutóbbi utam során ismét feltankoltam belőle, így készülhetett el ez a finom vacsi (az eredeti receptben árpakása és aszalt sárgabarack szerepelt). A hajdinát feltettem főni, úgy, mint a rizst szokás, közben pedig leforráztam és felvagdostam a spenótot (pont úgy, mint az előző receptben). Amikor megfőtt a kása, szétvágtam a zacsit és kókuszolajon picit átforgattam a hajdinát. Megszórtam a szárított zöldségekkel, majd hozzáadtam a spenótot, és a sárgabaracklekvárt. Összerotyogtattam mindent, megszórtam vékony szeletekre vágott fokhagymával, lefedtem és elzártam alatta a gázt.
Hihetetlenül finom lett! ! !
Készítettem még hozzá mézes-tejfölös friss fejes salátát - iszonyatosan jó lett az összhang is!!