Ma ismét előkerült a pataki tál . Mert nincs más tepsim. És vele együtt M is megjött... És ugyebár volt már egyszer egy olyan bejegyzésem , h egyes kultúrákban az M-es menstruáló nőknek nem volt szabad semmit sem csinálniuk...
Szóval tegnap vettem csirkecombokat, és fincsi újkrumplit, és juhtúrót (igazit!!) meg tejfölt (igazit) meg egrest, amit mifelénk büszkének hívnak (ez is igaz volt, annyira, h hótéretlen, és ehetetlen, így ha lesz rá időm, akkor szószként folytatja pályafutását).
Újkrumpli-specialitásom:
sok, NAGYON apró újkrumpli. Meleg vízbe beáztat, körömkefével megkefél, h a sár lejöjjön. Bő sós vízben megfőz. Serpenyőben FRISS (jó, akinek nincs, lehet szárított is) kapor apróra vágva, vajon kicsit megpirít, kevés MÉZ (jó, lehet cukor is, de arányaiban vmennyivel legyen több, mint a só) és KEVÉS só hozzáad, majd főtt APRÓ újkrumpli beleforgat, enyhén megborsoz. ISTENI.
Szóval elővettem és jól beáztattam a pataki tálat. Hagymát vágtam durva félszeletekre, cukkinit, ezekkel béleltem ki a tálat, majd csirkecombok, erre újhagyma, juhtúrós-tejfölös lötyi (oregano, lestyán, majoranna, bors, SÓ NEM - mondjuk eleve minimális sót használok, mióta tudom, h nem egészséges, és feldolgozott ételeinkben már úgyis van belőle bőven, itt meg a juhtúró sós volt eleve), pár szem újkrumpli, tejföl a tetejére.
És innentől jön a rémálom. Sütő begyújt, tál betesz (még hidegen, persze). És közben nekiláttam elmosogatni az összekoszolt edényeket. Majd csináltam salátát az ebédhez, végül teljesen rendbevágtam magam után a konyhát. És eltelt jó háromnegyed óra, s feltűnt, h még NINCSENEK ínycsiklandó illatok. Belenéztem a sütőbe, és látom, h az kialudt, a pataki tálam meg nyers-nedves. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Még szerencse h volt, aki éhesen várta velem az ebédet. No, gond egy szál se, sütő újra begyújt. (csak néhány körben el fog terjedni, h új módszerem van, hideg sütőben való ízérlelés). Egy óra elteltével felfedtem a tálat, reszeltem rá sajtot, hadd piruljon. Újabb fél óra múlva kivettem a kaját, rikkantottam, h ebéd, forrón tálaltam A MAJDNEM NYERS KAJÁT. A krumpliszemek, a hagyma, a hús, szóval (a cukkini kivételével) MINDEN simán nyers volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pedig a neten talált receptek szerint 1,5 óra csirkének pataki tálban bőven ok. Na ja, csak h egy menstruáló nő főzte....
Volt olyan hős, aki megrágta az angolos ebédet (ja, qrvaéhes volt) én viszont nem bírtam enni belőle... Mindent gyorsan visszaborítottam a tálba, ami még meleg volt, és be akartam rakni vissza a sütőbe, ami még szintén meleg volt. Csakhogy a sütőt kikapcsoltam, és NEM TUDTAM újra begyújtani. Ez már több volt, mint égő. Szerencsére más próbálkozóknak sem sikerült... Szal ez volt a sütő bosszúja c. rész... 98-adszorra sikerült belobbantani azt az ócskaságot, visszanyomtam bele a tálat (a cucc már nem szépen rétegezve, hanem beledobálva már nem volt olyan guszta...) és ÚJABB EGY ÓRA elteltével kivettem. Minden szépen összesült, a csirke omlós lett, a juhtúrós cucc íze összeért. Egyedül a cukkini lett pépes. Jó ízűen megettem. A többiek már nem kértek belőle....
És a pataki tálat beáztattam forró ecetes vízbe, és azon melegében lesúroltam róla a ráégett cuccost. Nem ment el a kedvem. Tudom, h menstruáló nők és a sütő átka nem hagyott kibontakozni.
ui: egyre jobban hiányzik, h nem tudok fotódokumentációt mellékelni... ehh...