Sok volt a munka a héten, de pénteken 3/4 4-re sikerült is becsomagolnunk a teljes kiállítást. Már nem vagyok olyan idegbeteg, mint eddig voltam :-) Este érkeznek a lengyelek, holnap hajnalban kezdönk felrakodni, aztán indulnak Isten hírével. Mi meg majd utánuk. És szerintem péntek lesz az a nap, mikor hazatérek / hazatérünk. Remélhetőleg sikerül mindent jól megbeszélnünk :-) Azért érzem, lesznek még itt érdekes fordulatok az egész témában, de most, hogy a hivatalos és bürokratikus része el van rendezve, nagy baj nem lehet.
Tegnap ismét alkottam - mustáros csirkemell:
- csirkemellfilé (személyektől függ a mennyiség, ugyebár)
- mustár
- hagyma
- méz
- tej
- tejföl
- kevés juhtúró (lehet füstölt sajt is)
- só, fehérbors, lestyán
- pici olívaolaj
A megmosott csikemelleket nagyobb darabokra vágtam, bekentem mustárral és megborsoztam. Pici olívaolajon megpirítottam a hagymát (ettől lesz majd sűrűbb a szaftja), ráhelyeztem a csirkemell-darabokat és megpirítottam őket is. Hogy pikánsabb legyen, tettem még bele 1 ek. mustárt. Épp meghozták a fincsi házitejet, így feltettem a szomszéd lángra, h felforraljam. Egy kevés kimaradt, nem fért már a fazékba, és egy hirtelen ötlettől vezérelve beleöntöttem a csirkés serpenyőbe (kb 0,5-1 dl lehetett.) Maradt egy kevés juhtúró, pár dkg, belemorzsoltam, a tejben jól felolvadt. Most, hogy a savanyú és a sós már belekerült a serpenyőbe, gondoltam egészítsük ki édessel is, és tettem bele 1 tk mézet. Végül még 2 kanál házitejföllel (mint azt tudjuk, majdnem mindenbe teszek tejföt..) selymesebbé tettem a szószt. A mustár, mint íz megmaradt dominánsnak, s mellette enyhén érződik a méz édessége. Hihetetlenülfinom lett. 3 csirkemellfiléből 5 adagnyi lett - kb.
Igen, újra elkunyeráltam a fotóapparátot, uis Biskupin nagyonszéphelyen van, ahol még sosem jártam, és sok képet akarok csinálni :-)
Nagymamától tanultam a rizsfőzés trükkjét, és fantörpikus lett hozzá a rizs is: kevés olajon megpirítottam annyi maréknyi rizst, ahány ember fog enni a kajából, majd mikor áttetsző-fehéres lett felengedtem MELEG vízzel, megsóztam, kétszer megkevertem és lefedve 20 percig főztem (immár keverés nélkül), majd kikapcsoltam a gázt, és még lefedve hagytam, míg sorra nem került. Hihetetlenül finom, puha, pergős lett, és le sem tapadt az edény aljára.
Desszertnek sárgamálna.
Finom, kevésbé aromás és kevésbé lédús, mint a hagyományos. Nekem bejött. Piacon fedeztem fel, s vettem kóstolót. Jöhet legközelebb is. Élvezem, h ehetek sok finom gyümölcsöt!!
Este A-val és férjével szalonnát sütöttünk, teljesen jó volt :-) Szerintem ma palacsintát sütök (ha sikerül, uis az utóbbi időben háááááát...). Vagy kukoricát főzök, jó zsengét vettem a piacoon :-))