HTML

Zycie po Lublinie

Friss topikok

  • coligny: Szia! Igaz nem rég találtam rá erre a blogodra, de szívesen olvasnám tovább, ha megadnád a címét a... (2013.02.06. 16:59)
  • skyppy: Boldog, Békés ünnepeket kívánok neked!:-) (2012.12.24. 14:24) blogszülinap
  • csory: sok sikert a hideg északon! remélem megtaláljátok ott amit kerestek ;):) (2012.08.28. 21:07) ..elmegyek...
  • beb: Ehh, ezek a költözések... Hümm! Remélem, h lesz társ a lány mellé! (2012.08.07. 22:02) Festés után
  • lublin: igen, lassan pont úgy fog kinézni, amilyennek megálmodtam...! és addigra itt is hagyom :-) (2012.08.07. 06:25) Felújításilag

Címkék

13 (1) balaton (1) barátok (28) Bihar (1) Biskupin (3) coelho (2) család (5) debrecen (2) Egrivár (1) egyetem (25) esküvő (1) felújítás (6) film (6) fogyókúra (11) főzőcske (62) halál (4) humor (21) kép (91) kikapcs (52) kint (29) költözés (6) könyv (2) Krakkó (5) Lakás (21) Lelkem (1) lengyelek (40) Lublin (66) Madrid (3) mexikó (27) mozi (2) műköröm (2) munka (119) munkaM (1) Nałęczów (10) netfüggés (40) norvégia (24) nosztalgia (1) nyaff (32) nyaralás (3) ótó (1) otthon (27) para (1) párizs (2) pasizok (69) PMS (19) ruha (2) szaporodás (1) szőke (1) tél (7) temető (1) utazás (89) vizsga (5) vizsgák (3) zene (5) zokni (1) Címkefelhő

Eper - Saga

2011.06.08. 20:40 Lublin

Mint egy folytatásos sorozat.

Kolléganőmnek meséltem az eperlekvárról. Mire kiderült, hogy szülei kertjében burjánzik eme gyümölcs és már szinte nem is tudnak mihez kezdeni vele. Felajánlottam, hogy ha leszedi, akkor megfőzöm és a lekvárt elosztjuk. Hát, nem gondoltam, hogy hipp-hopp be is váltja!! Így amikor este 6 körül közel 5 kg eper megjelent a konyhámban, kicsit meglepődtem. Közösen megmostuk, megtisztítottuk, és a gyorsabb fövés reményében feldaraboltuk az epreket. Itt most ugrunk egyet, mint a főzős műsorokban, és hipp-hopp néhány gyömbérsörrel és pár órával később már el is készült az eperlekvár, és vidáman pihengetett a fejtetőre állított befőttesüvegekben.

Majd ma du. egy másik kollégám közölte, h a panelpiacán 300 Ft az eper kilója.. Bár azt már durvának tartanám, ha 2 naponta iccakába nyúlóan kellene eperlekvárt főznöm, azért munka végeztével csak kinéztem a piacra. Hál' Istennek már nem volt az ócsóeperből :-) Cserébe - ugyane kolléga ajánlására - vettem ócsókaralábét, és most sül a töltike.

Töltött karalábé:

  • 2 nagy karalábé + leveleik
  • kb. 60 dkg darált hús (csirkét javasolt, az én fagyasztómban azonban csak egy kis röfike volt)
  • sok kapor
  • 2 nagy fej hagyma
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 dl tej
A karalábékat meghámozzuk, kikaparjuk. A darált húst összekeverjük a fűszerekkel, az apróra vágott hagymával és fokhagymával, majd a kivájt karalábéba töltjük. Ami kimarad, azt belecsavarjuk a karalábé leveleibe. A karalábékat tepsibe helyezzük, a kibelezés során keletkező darabokra, a réseket pedig a karalábélevelekkel töltjük ki. Az egészet felöntjük 3-4 dl tejjel, tetejét vastagon megszórjuk az apróra vágott kaporral és alufóliával lefedve kb. 40 percig sütjük az előmelegített sütőben. 40 perc után, amikor a tejet nagyjából magába szívta, kitakarjuk és a tetejét aranybarnára pirítjuk.

4 komment

Címkék: főzőcske

A bejegyzés trackback címe:

https://wlublinie.blog.hu/api/trackback/id/tr286034637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beb 2011.06.09. 19:32:11

Ep(r)ekedek némi szamócalekvár után mindig, ha ide jövök :-)

Mamika 2011.06.11. 20:21:04

Nálunk az eper kilója 900 ficcs -inkább hasba, mint üvegbe. Valamennyit lefagyasztok édes gyermekeimnek. Tőtike- éppen azt majszolom szőlőleveles sóskás változatban. Mindig utáltam a sóskát, de így együtt finom.

lublin 2011.06.13. 22:41:09

Háát ez durva!! Ennyi pénzért én max párdekát vennék, és azt szintén evésre. A fagyasztáson már túl vagyok, az eperlekvárt meg imádom, ezért készítettem :-)

lublin 2011.06.13. 22:41:35

BéB - küldök :-)
süti beállítások módosítása