Kaland az élet, mondom én!
A jogsimat fennhagytam L.-nél. Még sosecsináltam ilyet, és szokás szerint jól bestresszeltem, hogy akkor most mi lesz velem? Hogyan fogok mindennap kitudjahány kilómétert levezetni a nagy ezüst tankban? Így aztán végigizgultam az egész tegnapi napot, fejemben különféle sztorikat gyártva, hogy ha esetleg a rendőrök mégis meg akarnának ölni, mivel védekezzek, ill. mit mondjak az utolsó szó jogán. Aztán szerencsére vége lett a napnak, és megmaradtam. És ráadásként L. munka után vonatra szállt és utánam hozta a jogsit. Mert ő egy cuki !!!
Így cserébe finom nyári vacsival vártam: mézes-kapros újkrumplival amelyhez kaporszószt és ribizliszószt is készítettem.
Nagyon fincsi lett!!
Kaporszósz:
- 2 csomag friss kapor
- 1 csomag friss újhagyma
- 2 ek tejföl
- só
- kevés vaj
Az újhagymát zöld szárával együtt felvágjuk és a vajon jól megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot és mélyeket lélegzünk a fenséges illatokból. Fűszerként csak sót használtam! Majd hozzákeverjük a tejfölt és botmixerrel krémesre keverjük.
Ribizlimártás:
- 60 dkg friss ribizli
- 2 ek méz
- 2 ek tejföl
- 3 ek tej
Ennek a mártásnak az elkészítéséhez ez és az alábbi recept adott ötletet. Persze végül teljesen másképp csináltam :-) A ribiliket 2x átmossuk, majd az ép szemeket egyenként lecsipegetjük. Na ez jó sok időbe telik. Amikor kész, kicsi lábasban feltesszük főni. Mikor levet ereszt (pár perccel később), belekeverjük a mézet (ha vki nem kedveli a fanyar ízt, tehet bele többet is). Kb. 10 percig főzzük, várjuk, hogy elfője a habját. Majd eszünke jut, hogy most nem is lekvárt készítünk, és gyorsan lekapjuk a tűzről a keveréket :-) Szűrőn átcsorgajuk a híg levet egy másik edénybe, majd egy fakanál segítségével átpasszírozzuk a magos-héjas trutymót. Mikor már-már feladnánk, visszarakjuk abba az edénybe, amelyikben eredetileg főztük és hozzákeverünk kb. 2 ek. tejfölt. Már hűlt annyit, hogy ne kapja össze. Egy pillanatra visszatesszük a lángra, de tényleg csak egy pillanatra. Majd újra próbálkozunk a passzírozással. Ez kb. 1 óra lett nálam. Közben a híg piros lébe csepegő rózsaszínes tejfölös gyümölcshúst szorgalmasan kevergetjük. Szép fokozatosan besűríti a mártásunkat. Mikor már alig maradt passzíroznivaló, a kevés tejjel "kiöblítjük" a tejfölös-magos edényt és ráöntjük a szitában található maradék trutymóra. A sűrűsödő mártás így már nem igényelt lisztes sűrítést. Fontos, hogy már csak kis lángon melegítsük, ne forraljuk, különben összekaphatja a tejet!!
Nagyon-nagyon finom lett, és bár meglepően hangzik, kitűnően passzolt a kapros újburgonyához. Szerintem sült vagy főtt húshoz is kiváló lehet!!