L. rendíthetetlenül jön, minden hétvégén, én meg rendíthetetlenül átalakulok vega-szakácsnővé (nem is akármilyenné!!), minden hétvégén. Persze, h L. is örüljön a befőzés egy újabb alappillérével gazdagodhatott tudástára: sárgabarack lekvárt készítettünk. Cukor és egyéb undormányok nélkül. Gyönyörű színe és fantasztikus íze lett, az üvegek jelentem jól vannak, dunsztolódnak. Persze egyet mégiscsak fel kellett bontanunk, hogy friss barna paillese (vagy vmi hasonló)-véget mártogassunk bele...hmmm...
2-féle készült: egy natúr, 4 kg barack + 4 kanál (!!) repceméz ill. egy fűszerezett: 3 kg barack + 3 kanál (!!) repceméz + sok-sok fahéj + vanília
De nem is erről akarok írni igazán. Hanem a vasárnappi menüről.
sárgabarck leves:
- fél kg sárgabarack
- 3 kanál méz
- fahéj
- házitej
- kevés joghurt
- vaníliafagylalt (fejenként 1-1 gombóc)
- kékpenészes sajt (4 dkg)
A barackokat megmostuk, kimagoztuk majd feltettem a tűzre a mézzel együtt. Pár pillanat múlva távozott annyi víz a gyümölcsből, hogy már nem kellett észnélkül kavargatni. Került bele fahéj (sok) és addig rotyogtattam, amíg a barack jó "mócsingos" nem lett. Ekkor úgy döntöttem, hogy már nem is turmixolom. Viszont a mosogatót bedugaszoltam, öntöttem bele hideg vizet és gyorsan lehűtöttem a leves-alapot. Amikor megfelelő lett a hőmérséklete (hideg), hozzákevertem néhány kanál joghurtot, majd mikor konstatáltam, hogy nem ez a jó út gyorsan tejre váltottam, és leves-állagúra hígítottam a barackszínű trutyit. Betettem a hűtőbe (kell neki kb. 3/4 óta, míg kellemesre hűl). A mélytányét aljára néhány morzsa kékpenészes sajtot helyeztem (tényleg csak keveset, különben a sajto domináns íze nagyon elviszi a levest - tapasztalat!!!), végül mindenki kapott egy kevés vaníliafagyit a levesbe.Isteni!!!!
Hááát, a múlt héten mozzarella-golyócskákkal tálaltam, és volt aki 3 tányérral szedett belőle. Szóval mindkét kombinációval fergeteges hatást érhetünk el.
L. anyukája küldött kerti biocukkinit. HATALMAS, MUTÁNS biocukkinit. Akartam vmi különlegesebbet a töltött cukkininél, és több receptet is találtam, ami abszolút jónak tűnt, pl ez , ez és ez. Végül az utolsó mellett maradtam, na persze evidens, h átalakítottam picit saját szám íze és hűtőm tartalma szerint.
cukkini sajtszószban, tésztával:
- cukkini
- 1,5 dl házi tejföl
- 1,5 dl házi tej
- kb. 10 dkg karaván sajt
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ún. provance-i fűszerkeverék
- só
- 3 kanál olívaolaj (legközelebb kevesebbet tennék, a házi tejtermékek elég zsírosak!)