Persze történnek jó dolgok is :-) Csak néha kell kicsit panaszkodni.
Pénteken vacsival vártam L-t :-) haza munkából. :-) Igaz, h szegénynek kellett ezért 3 órát vonatoznia.. Sajnos emiatt nem kaphat ilyen vacsit minden nap... Így most ez egy gasztrobejegyzés lesz :-) Ja, még mindig az olcsóság jegyében...
Csokis meggyleves:
A recept már megtalálható itt, így nem ismétlem. Annyiban módosult, hogy fagyasztott meggy + méz helyett anyu ingyenbefőttje, ami elég cukros volt ahhoz, hogy ne adjak hozzá mézet. :-)
Paprikáskrumpli:
- 5-6 szem krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- bors, só, pirospaprika, pici lestyán
- kevés olaj
- tejföl
- 1 kis fej hagyma
A nagy fej hagymár megpucoljuk, felvágjuk és olajon megfuttatjuk lestyánnal. Gyorsan kevergetve megpaprikázzuk, amikor már aranyló színe van. Hozzáadjuk a cikkekre vágott krumplit, sózzuk és felöbtjük annyi vízzel, hogy éppencsak ellepje. És NAgyjából ennyi, hadd főjön. Addig pucolunk egy kis fej hagymát és nagyon apróra összevágjuk. Majd kicsitfoglalatoskodunk a salátával (majd lejjebb). Egy kicsit lepirítjuk az alját, attól nagyon jó íze lesz (én nem szeretem annyira hígan..). Borsozzuk, majd tányérra szedjük, ahol tejföllel díszítjük és megszórjuk az apróra vágott nyers hagymával.
Egyik lengyel surówka (azaz nyers saláta) :
- hordós káposzta (kb. 25 dkg)
- 1 répa
- 1 nagy alma
- 1 kis fej hagyma
- kevés olívaolaj
A savanyú káposztát érdemes kicsit összevágni egy deszkán, hogy kulturáltan ehető hosszúságúak legyenek a szálak..Az almát répát meghámozzuk és a nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk és az összes hozzávalót alaposan elkeverjük. Nagyon kevés olívaolajat csorgatunk rá, annyit, hogy amikor összekeverjük, minden szép fényes legyen, de ne keletkezzen "öntet". Jót tesz neki, ha min. egy éjszakát áll a hűtőben letakarva, de "azonmelegében" is irtó finom vitaminbomba ilyenkor télen!
Szombaton cinkefesztiválon voltunk, így a főzést megúsztam :-)
Vasárnap azonban szinte az egész napot a konyhában töltöttük, és olyan volt, mint egy másik "igazi, hétköznapi családi program". Végre egy pasi, akivel lehet főzőcskézni a konyhában, és nem csak kiszolgálni kell...!
Így aztán közös erővel elkészültek az alábbi ételek:
Rakott káposztás krumpli:
- 6-7 nagyobb szem krumpli
- 1 kis fej káposzta
- 1 hagyma
- 6 szelet trappista sajt
- tejföl
- só, pici bors, bazsalikom, borsikafű, oregano
- vaj
A krumplikat héjában megsütjük. Közben a káposztát lereszeljük (én a nagylyukú sajtreszelőt választottam), majd apróra vágott hagymás vajon jól megprítjuk. Hogy karamellizálódjon rendesen! Meghintjük a fűszerekkel, kicsit bátrabban! Közben megsül a krumpli, amit kivajazott tepsibe karikázunk. Rétegesen. Krumpli - tejföl - káposzta-sajt, és lehet kezdeni előről. A tetejére kerüljön tejföl + sajt. Addig kell sütni a sütőben, míg a sajt kicsit megpirul a tetején. Isteni finom!!!!
Sajtos-tökmagos muffin:
Közölve :-) itt.